درباره جراحی شکستگی بینی
جراحی شکستگی بینی چیست ؟ به هر گونه ترک یا شکستگی در قسمت استخوانی بینی، شکستگی بینی گفته می شود. این شکستگی معمولا در نتیجه یک ضربه خارجی ایجاد می شود. ضرباتی که در اثر تصادف با وسایل نقلیه، افتادن و آسیب های ورزشی به صورت وارد می شود، رایج ترین دلایل برای شکستگی بینی می باشند ، که در بعضی موارد برای درمان نیاز به جراحی بینی است.
رایج ترین نوع شکستگی صورت در اغلب موارد شامل شکستگی بینی می شود. بنابر مطالعات متعددی که درباره شکستگی صورت انجام گرفته است، نیمی از شکستگی های صورت شامل شکستگی بینی بودند.
بینی شکسته چیست ؟
بینی شکسته دارای ترک یا شکستگی در استخوان های بینی می باشد. بیشتر شکستگی های بینی در اثر تصادفات خودرو ، برخورد های ورزشی ، دعوا و دیگر انواع آسیب ها اتفاق می افتد. اگر بینی شما شکسته است ، شاهد علائمی از قبیل تورم ، کبودی و خونریزی در آن خواهید بود.
آیا بینی شکسته باید تحت جراحی قرار گیرد ؟
درمان به شدت موقعیت شما وابسته است. شکستگی های ساده که در آن استخوان ها جابجا نشده اند ؛ معمولاً به جراحی نیاز ندارد. با این وجود ، شکستگی های شدیدتر جهت تنظیم کردن بینی و غضروف آن ، به جراحی نیاز دارند. این نوع شکستگی ها ، شامل آسیب یا ترک های چندگانه در سپتوم ، یا بخش های داخلی بینی می باشد. آسیب های وارده به بینی ، اغلب به غضروف اطراف آن ، خصوصاً سپتوم بینی ، گسترش پیدا می کند. سپتوم بخش چپ و راست بینی را ، به دو قسمت تقسیم می کند.
مشکلات متعدد مرتبط با شکستگی بینی عبارتند از :
شکستگی غضروف
اگر شکستگی بینی در اثر فین کردن شدید اتفاق بیافتد ، غضروف دچار شکستگی و آسیب دیدگی می شود. جراحی بینی شکسته ، برای درمان شکستگی های استخوان و غضروف ، الزامی می باشد.
هماتوم سپتوم
این موقعیت توده ای از خون لخته شده است ، که در بینی شکسته شکل می گیرد. این توده خون لخته شده می تواند ، هر دو سوراخ بینی را مسدود کرده و جراحی فوری ، برای تسکین و رفع مشکل ضروری می باشد.
سپتوم کج
وقتی شکستگی ، باعث تغییر موقعیت سپتوم نسبت به موقعیت نرمال آن می شود ، مسیرهای جریان هوا در بینی باریک می شوند. یک سپتوم کج برای درمان بد شکلی به جراحی نیاز دارد. هر چند شکستگی بینی گاهی جزئی بنظر می رسد ؛ ولی به جراحی یا درمان دیگری نیاز دارد. بدون تشخیص حرفه ای ، بینی شما در حین بهبود دچار بدشکلی خواهد شد. معاینه شدن بینی توسط یک جراح مجرب ، برای تعیین دامنه آسیب ، الزامی می باشد.
اگر بینی شما متورم شده است ، قبل از مراجعه به پزشک ، 48 تا 72 ساعت دست نگه دارید. برای کاهش تورم و به منظور قابل رویت تر بودن ساختار بینی توسط پزشک ، از کیسه یخ استفاده کنید. بهترین زمان برای مراجعه به جراح متخصص جهت معاینه بینی ، 7 تا 10 روز بعد از فروکش کردن تورم می باشد.
نوع و دامنه جراحی بینی مورد نیاز ، به موقعیت و دامنه آسیب دیدگی وابسته است. اگر جابجایی استخوان رخ نداده باشد ، جراحی مورد نیاز نخواهد بود. گاهی اوقات ، یک روند جراحی به نام جراحی بسته کاهشی ، می تواند شکل بینی را بازیابی نماید.
شکستگی های بینی که باعث جابجایی استخوان و غضروف می شود ، گاهی به صورت دستی قابل جا انداختن و تنظیم است. تحت بیهوشی عمومی ، پزشک از ابزار خاصی برای تنظیم استخوان های شکسته و بازگرداندن آن ، به موقعیت طبیعی استفاده می کند. این روند تنها 10 تا 14 روز بعد از آسیب دیدگی توصیه می شود.
دلایل شکستگی بینی
دلایل شکستگی بینی با ضرباتی که بر صورت یا بینی وارد می شود مرتبط است. معمول ترین منشا ضربات عبارتند از :
- آسیب های ورزشی
- منازعات و دعواهای شخصی
- تصادف با وسایل نقلیه موتوری
- افتادن
- در کودکان شکستگی بینی معمولا به علت افتادن است
علایم شکستگی بینی
هنگامی که بینی آسیب می بیند معمولا کبودی ، تورم و خونریزی از علائم آشکار آن است. گاهی اوقات سابقه یک آسیب فیزیکی باعث این بد گمانی می شود که شما دچار شکستگی بینی شده اید.
علائمی که نشان می دهد فرد دچار شکستگی شده است عبارتند از :
- حساسیت به لمس هنگامی که به بینی دست می زنید
- تورم صورت یا بینی
- کبودی بینی
- کبودی زیر چشم
- بدشکلی بینی ( کجی بینی )
- خون دماغ شدن
- هنگامی که به بینی دست می زنید صدای شکستگی ، خرد شدگی یا سایش به گوش برسد مانند زمانی که مو را بین دو انگشت خود می مالید.
- درد و مشکلات تنفسی
عوارض شکستگی بینی
عوراض یا آسیب دیدگی های بینی شکسته ، شامل موارد زیر می باشد :
- سپتوم کج . شکستگی بینی باعث کج شدن سپتوم می شود و زمانی رخ می دهد که دیواره نازک جدا کننده دو طرف بینی ( سپتوم بینی ) جابجا شود و مجرای بینی شما را نازک کند.
داروهایی مثل ضد احتقان ها و آنتی هیستامین ، می تواند به مدیریت کردن سپتوم کج ، کمک کند ؛ ولی برای درمان مشکل ، جراحی مورد نیاز می باشد.
- تجمع خون. گاهی اوقات ، توده هایی از خون لخته شده در بینی شکسته ، مشکلی را تحت عنوان هماتوم سپتوم ایجاد می نماید. هماتوم سپتوم ، می تواند یک یا دو سوراخ بینی را مسدود نماید. هماتوم سپتوم به تخلیه فوری با روش جراحی به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی غضروف ، نیاز دارد.
- شکستگی غضروف. اگر شکستگی ، ناشی از یک ضربه قوی مثلا در اثر تصادف خودرو باشد ، شما شکستگی غضروف را تجربه می کنید. اگر آسیب دیدگی شما ، آنقدر شدید باشد که درمان جراحی ، ضروری باشد ؛ جراح ، هم آسیب دیدگی های استخوان و هم آسیب دیدگی های غضروف بینی شما را درمان می کند.
علل شکستگی بینی
برخی علل رایج بینی شکسته عبارتند از :
- آسیب دیدگی ناشی از ورزش های برخوردی ، مثل فوتبال
- دعواهای فیزیکی
- تصادفات خودرو
- زمین خوردن
- گاهی شکستگی بینی در اثر برخورد با اشیاء ساکن ، مثل درب یا دیوار یا در بازی های خشن مثل کشتی اتفاق می افتد.
- فاکتورهای خطر
- هر فعالیتی که خطر آسیب دیدگی صورت را افزایش دهد باعث بالا رفتن خطر شکستگی بینی می شود. این فعالیت ها عبارتند از :
- درگیر شدن در دعواهای فیزیکی
- دوچرخه سواری
- بلند کردن وزنه بخصوص در صورت عدم استفاده از هدایتگر
- راندن خودرو بخصوص بدون کمربند ایمنی
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم ؟
اگر هر کدام از موارد زیر برای شما اتفاق افتاد به دکتر مراجعه کنید:
- درد و تورم پس از گذشت سه روز برطرف نشده باشد
- شکل بینی شما تغییر کرده باشد
- پس از اینکه تورم بینی فروکش کرد تنفس از طریق بینی غیر ممکن باشد
- تب کردن
- خون دماغ شدن مکرر
- احتمال وجود یک آسیب جدی که نیاز به مراقبت های پزشکی دارد
اگر هر کدام از موارد زیر برای شما اتفاق افتاد فورا به بخش اورژانش بیمارستان مراجعه کنید:
- خونریزی بینی که بیش از چند دقیقه ادامه پیدا کند (از یک یا هر دو سوراخ بینی)
- بند نیامدن خونریزی بینی
- تخلیه مایعات شفاف از بینی
- آسیب های دیگر به سر و بدن
- پاره شدن پوست بینی یا صورت
- از دست دادن هوشیاری
- سر درد های شدید و سخت
- استفراغ های مکرر
- کاهش یا تغییر در بینایی
- درد گردن
- بی حسی، مور مور شدن یا ضعف دست ها
- آسیب جدی که نیاز به مراقبت های پزشکی داشته باشد
تشخیص شکستگی بینی
در بخش اورژانس یک دکتر ، سر ، گردن و بینی را معاینه می کند.
- دکتر با استفاده از یک وسیله خاص، بیرون و داخل بینی را بازرسی می کند. باید انتظار این را داشت که این بازرسی کمی دردناک باشد.
- عکسبرداری از بینی می تواند در شرایط خاص انجام شود. تست خون معمولا استفاده نمی شود زیرا این تست ها دوره درمان را تغییر نمی دهند.
- در مواردی که شکستگی بینی شدید باشد ممکن است به سی تی اسکن از سر و صورت نیاز داشته باشیم
مراقبت های خانگی از شکستگی بینی
انجام اقدامات زیر در خانه می تواند نشانه های شکستگی بینی را کاهش دهد.
- مقداری یخ را در یک پارچه یا کیسه بپیچید و به مدت 15 دقیقه بر روی بینی خود قرار دهید و سپس بردارید. این فرآیند را می توانید ساعتی یکبار در طول روز انجام دهید. استفاده از یخ در یک الی دو روز پس از آسیب می تواند برای کاهش درد و تورم سودمند باشد. در حین انجام این کار یک زمان استراحت قرار دهید و هرگز یخ را به طور مستقیم بر روی پوستتان قرار ندهید. یک بسته نخود فرنگی یخ زده یا ذرت یخ زده نیز می تواند همان کار کیسه یخ را انجام دهد و با شکل بینی تطبیق پیدا کند.
- می توانید از استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده کنید . البته استفاده از این داروها باید با تجویز پزشک باشد.
- از داروهای ضد احتقان بینی (که بدون نسخه هستند) برای کمک به باز شدن راه تنفسی استفاده کنید
- اگر بینی همچنان خونریزی می کند نباید از داروهای بدون نسخه ضد احتقان استفاده شود. در این صورت باید به دنبال درمان های پزشکی باشیم
- برچسب اخطار را که مرتبط با این دارو است به دقت مطالعه کنید
- این داروها نباید بیش از سه روز استفاده شوند
- هنگامی که می خواهید بخوابید سر خود را بالا نگه دارید تا از تورم بیشتر جلوگیری شود. برای این کار می توانید از چند بالش در زیر سر خود استفاده کنید.
درمان پزشکی برای شکستگی بینی
- برای شکستگی های ساده که در آن بینی جابجا نشده است (استخوان بینی کج نشده است)، دکتر معمولا فقط داروهای ضد درد ، یخ و ضد اختقان بینی تجویز می کند
- برای شکستگی های قابل توجه، معمولا دکتر تلاش می کند که استخوان بینی را جا بیندازد. برای این کار دکتر ممکن است از داروهای ضد درد، بی حسی موضعی و ابزار خاصی استفاده نماید.
- اصلاح شکستگی بینی معمولا پس از فروکش کردن تورم بینی انجام می شود.
- همه شکستگی های بینی را نمی توان فورا جا انداخت
- همه شکستگی های بینی را نمی توان در بخش اورژانس جا انداخت. بعضی از شکستگی ها نیاز به یک متخصص گوش و حلق و بینی دارند.
اگر خونریزی بینی ادامه داشته باشد، ممکن است دکتر یک بسته داخل بینی قرار دهد.
- یک لایه گاز پانسمان نرم در داخل سوراخ های بینی که در حال خونریزی است قرار داده می شود تا خونریزی به طور کامل بند بیاید. متخصص گوش و حلق و بینی این گاز پانسمان را پس از 2-3 روز باز می کند
- در مدتی که سوراخ های بینی با گاز پانسمان بسته شده ممکن است آنتی بیوتیک و داروهای ضد درد نیز توسط دکتر تجویز شود
- در صورتی که آسیب های دیگری هم وجود داشته باشد، معاینه و درمان های مرتبط با آن ها نیز انجام می شود.
اصلاح شکستگی بینی با جراحی
بینی هایی که چندین شکستگی در آن ها ایجاد شده یا بد شکلی های ماندگار پیدا کرده اند (مانند انحراف سپتوم بینی) و بینی هایی که بخش داخلی آن ها آسیب دیده است ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند.
- بعضی از جراحی های ساده می تواند در مطب دکتر انجام شود.
- دکتر استخوان شکسته را به عقب هل می دهد تا جا بیفتد
- ابزار خاص و داروهای ضد درد نیز ممکن است استفاده شود
- داروهای بی حسی به بینی تزریق شده یا در سوراخ بینی قرار داده می شود
- جراحی های دیگر در اتاق عمل انجام می شود
- این جراحی ها معمولا پیچیده تر هستند که شامل تنظیم مجدد استخوان ها و بافت های اطراف بینی می شوند
- در این موارد از بیهوشی داخل وریدی (IV) استفاده می شود.
- شکستگی های ساده که در آن استخوان بینی جابجا نشده است معمولا نیازی به جراحی ندارد
- دکتر بهترین برنامه درمانی را به شما توصیه می کند
جراحی
شکستگی های شدید یا شکستگی هایی که برای مدت بیش از 14 روز بدون درمان باقی مانده اند ، داوطلبین خوبی برای جا انداختن دستی نمی باشند. در این موارد ، جراحی برای جا انداختن استخوان ها و شکل دهی مجدد به آن ها مورد نیاز می باشد.
اگر شکستگی ها به سپتوم بینی شما آسیب زده باشد و باعث ایجاد انسداد و دشوار شدن تنفس شده باشد ، جراحی بینی ترمیمی توصیه می شود. جراحی معمولا به صورت سرپایی انجام می شود.
جراحی بینی شکسته چیست ؟
رینوپلاستی ، جراحی شکستگی بینی به منظور تنظیم کردن استخوان ها و شکل دادن مجدد بینی می باشد. سپتورینوپلاستی ، جراحی دیگر برای بینی شکسته است ، که بر روی بینی و سپتوم در جایی که انحراف سپتوم ، باعث انسداد بینی و دشوار شدن تنفس می گردد ، انجام می شود.
روند جراحی شکستگی بینی
بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد. برای درمان بینی شکسته ، پزشک ابزار خمیده ای را در هر سوراخ بینی ، برای هل دادن استخوان ها و قرار دادن آن ها در موقعیت مناسب و اصطلاحاً جا انداختن آن ها ، مورد استفاده قرار می دهد. شکستگی های شدید ، پزشک را ملزم به ایجاد برش های کوچکی در بینی ، جهت دسترسی آسان تر به استخوان های شکسته می نماید.
پزشک در طول رینوپلاستی ساختار باز ، با به کار گیری دستاوردی جامع تر ، به درمان مشکلات بینی شکسته می پردازد. در این تکنیک ، پیوند غضروف خود بیمار ، به منظور تقویت بینی و دستیابی به شکل مطلوب مورد استفاده قرار می گیرد. این فرایند یک روند طولانی تر است ، که به آموزش پیشرفته نیاز داشته و رضایت بیمار را تامین می کند.
انواع تکنیک های جراحی شکستگی بینی
بر حسب دامنه آسیب دیدگی و مشکلات حادث شده در بینی شکسته ، جراح یکی از تکنیک های زیر را مورد استفاده قرار می دهد :
رینوپلاستی باز
رینوپلاستی باز تکنیکی برای جراحی بینی می باشد ، که در آن غضروف و استخوان بینی با کنار زدن پوست بینی ، اصلاح می شود. دسترسی به غضروف و استخوان ، از طریق ایجاد برش خارجی در ستونچه ، بخشی از بینی که بین دو سوراخ بینی واقع شده است ، انجام می پذیرد. برش های بیشتری در داخل بینی ایجاد می شود ، که به هیچ وجه قابل رویت نمی باشند.
رینوپلاستی بسته
در تکنیک رینوپلاستی بسته ، کلیه برش ها در داخل بینی ایجاد شده و هیچ جای زخمی ، بعد از تکمیل روند بر جای نمی ماند. اصلاحات ایجاد شده در غضروف ، استخوان و سپتوم بینی ، همگی از طریق برش های ایجاد شده در داخل بینی انجام می شود. مزیت تکنیک رینوپلاستی بسته ، کوتاه تر بودن زمان ریکاوری در مقایسه با تکنیک باز می باشد.
سپتوپلاستی
سپتوپلاستی ، روند جراحی برای صاف کردن استخوان و غضروف جدا کننده فضای بین دو سوراخ بینی ، سپتوم ، می باشد. وقتی سپتوم کج می شود ، تنفس از طریق بینی را دشوار کرده و خطر عفونت های سینوسی ، ناشی از ترشحات ضعیف را افزایش می دهد.
تکمیل این روند بر حسب پیچیدگی موقعیت ، حدوداً 30 تا 90 دقیقه طول کشیده و تحت بیهوشی عمومی ، یا بی حسی موضعی ، بنا به تشخیص و صلاحدید پزشک انجام می شود. جراح برشی را در یک طرف بینی ، جهت دسترسی به سپتوم ایجاد می کند. سپس غشای مخاطی را برداشته و سپتوم را در موقعیت نرمال قرار می دهد. هر گونه مانع از قبیل تکه های اضافی استخوان یا غضروف ، برداشته می شود. آخرین مرحله قرار دادن غشای مخاطی در موقعیت قبلی می باشد.
گاهی برای قرار دادن سپتوم یا غشا در موقعیت مناسب خود ، از بخیه استفاده می شود. گاهی استفاده از پکینگ برای دست یابی به این هدف کفایت می کند.
چند روز بعد از شکستگی بینی
3-5 روز بعد از شکستگی بینی یعنی وقتی که ورم و کبودی از بین رفت، شخص باید به دکتر متخصص گوش و حلق و بینی و یا جراح فک و صورت مراجعه کند.
مراقبت های اولیه نباید بیش از 5 روز طول بکشد. اگر برای رفتن به دکتر تاخیر داشته باشید به خصوص اگر این تاخیر بیش از 7-10 روز طول بکشد استخوان شکسته بینی با همان حالت نافرم جوش می خورد.
مشاوره با دکتر برای شکستگی بینی
اطلاعاتی که در این بخش آورده شده است به شما کمک می کند که برای جلسه مشاوره با دکتر آماده شوید و دریابید که دکتر از شما چه انتظاراتی دارد
من چه کاری باید انجام بدهم؟
- همه علائمی که تجربه کرده اید را بر روی یک برگه کاغذ بنویسید، و همچنین به دکترتان بگویید هنگامی که آسیب دیدید در حال انجام چه کاری بودید.
- یک لیست از تمام داروهایی که مصرف می کنید تهیه کنید، ویتامین ها و مکمل های غذایی که استفاده می کنید.
- یک عکس از خودتان که مربوط به قبل آسیب دیدگی شما می شود برای دکتر بیاورید تا بتواند مقایسه کند، در صورت امکان سوالاتی که می خواهید از دکتر بپرسید را در یک برگه یادداشت کنید.
برای یک بینی شکسته بهتر است این سوالات را بپرسید :
- آیا من به هیچ گونه تست یا آزمایشی نیاز دارم ؟ ( به عنوان مثال عکسبرداری با اشعه ایکس )
- کبودی و تورم بینی من تا کی ادامه دارد؟
- آیا بینی من مثل روز اول خواهد شد؟
- آیا من به جراحی نیاز دارم؟
- آیا لازم است که فعالیت هایم را محدود کنم؟
- چه نوع داروی ضد دردی می توانم مصرف کنم؟
- آیا بروشور یا دستورالعملی وجود دارد که بتوانم به خانه ببرم؟ چه سایت هایی را برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنید؟
چه انتظاراتی از دکتر داشته باشم؟
دکتر شما ممکن است این سوالات را از شما بپرسد:
- شما چگونه و در چه زمانی آسیب دیدید؟
- آیا علائم آسیب شما تا کنون هیچ بهبودی پیدا کرده است؟
- آیا ظاهر بینی شما برای خودتان طبیعی است؟
- آیا به راحتی می توانید از طریق بینی نفس بکشید؟
- آیا ورزش های تماسی (مثل ورزش های رزمی) انجام می دهید؟ اگر انجام می دهید چند وقت است
پیشگیری از شکستگی بینی
شما می توانید با استفاده از دستورالعمل های زیر ، از شکستگی بینی ، پیشگیری نمایید :
- کمربند ایمنی تان را ببندید – وقتی با ماشین سفر می کنید ، کمربند ایمنی تان را ببندید و کودکتان را در صندلی های ایمنی کودک ، متناسب با سن او ، قرار دهید.
- تجهیزات توصیه شده ایمنی را بپوشید – تجهیزات ایمنی مثل کلاه ایمنی دارای یک ماسک صورت در موقع بازی کردن فوتبال یا دیگر ورزش های برخوردی ، نقش بسزایی در پیشگیری از شکستگی بینی دارد.
- کلاه ایمنی بپوشید – در موقع دوچرخه سواری کردن یا راندن موتورسیکلت ، از کلاه ایمنی استفاده کنید.
- از مصرف الکل و مواد مخدر اجتناب کنید. بسیاری از شکستگی های بینی پس از سو استفاده از این مواد به وجود می آید.
- هنگامی که در رشته های ورزشی و سرگرمی های فیزیکی شرکت می کنید از قوانین ایمنی پیروی کنید.
- هنگامی که سوار موتور سیکلت هستید از کلاه ایمنی استفاده کنید
- در هنگام رانندگی کودکان را در صندلی مناسب و تایید شده قرار دهید.
ریکاوری جراحی شکستگی بینی
جراحی کاهشی برای بینی شکسته ، 20 دقیقه طول کشیده و پس از آن ، بینی به مدت 7 تا 8 روز گچ گرفته می شود. ورزش های برخوردی ، به مدت 6 تا 10 هفته مجاز نمی باشد. اگر موقعیت نهایی بینی ، بعد از سپری شدن این دوران رضایت بخش نباشد ، پزشک بعد از 6 تا 12 ماه رینوپلاستی را توصیه می کند.
مراقبت های بعد از عمل شکستگی بینی
- از آنجایی که جراحی شکستگی بینی ، تحت بیهوشی انجام شده و پس از اتمام آن نیاز به بستری بیماران نمی باشد ؛ آن ها توانایی بازگشت به خانه به تنهایی را نخواهند داشت ، بنابراین حضور یک همراه الزامی می باشد .
- افراد باید از خیس شدن گچ قرار گرفته بر روی بینی ، پس از جراحی شکستگی بینی خودداری کنند.
- طبق توصیه جراح بینی ، بهتر است در روزهای ابتدایی پس از عمل شکستگی بینی ، از مصرف مواد غذایی سفت که نیاز به جویدن طولانی مدت دارند ، پرهیز شود و در مقابل مصرف مایعات افزایش یابد ؛ چرا که از خشک شدن دهان جلوگیری می کند.
- طبق توصیه جراح بینی ، بهتر است میزان مصرف نمک و ادویه در دوران نقاهت نقاهت جراحی بینی ، بسیار کاهش یابد.
- جراح بینی ، توصیه به اجتناب از خنده و گریه در روزهای ابتدائی پس از جراحی بینی می کند.
- تا مدتی باید از انجام فعالیت های سنگین ، خودداری شود.
- مصرف سیگار و الکل ، نتایج دریافتی از عمل شکستگی بینی را تحت تاثیر می دهند ؛ بنابراین تا مدتی از مصرف این موارد اجتناب کنید.
- استفاده از کمپرس یخ ، تاثیر به سزایی در رفع تورم و کبودی های بروز یافته دارد ؛ بنابراین این مورد را فراموش نکنید.
- طبق توصیه جراح بینی تهران ، از قرارگیری در برابر نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
- بهتر است تا مدتی از فین کردن ، اجتناب کنید.
هزینه جراحی شکستگی بینی
از متداول ترین سوالات مراجعه کنندگان باید به هزینه عمل شکستگی بینی چقدره ؟ اشاره کنیم.
تعیین هزینه جراحی بینی ، نیازمند انجام معاینات مورد نیاز توسط جراح بینی ، می باشد ؛ از این رو هزینه عمل شکستگی بینی در هر فرد ، متغیر است .