واکسن آنفولانزا اغلب از ابتلا به آنفولانزا جلوگیری می کند. با این وجود واکسن آنفولانزا همیشه نمی تواند به طور کامل موثر واقع شود اما امتحان آن ارزشش را دارد.
واکسن آنفولانزا شامل ویروس های کشته یا غیر فعال شده ی بیماری است و از این جهت این واکسن نمی تواند باعث ابتلای فرد به آنفولانزا شود اما بدن را وادار به ساخت آنتی بادی هایی برای مبارزه با ویروس می کند. معمولا واکسن از طریق ترزیق به بازو به بدن انتقال می یابد.
واکسن آنفولانزا باعث می شود که بدن انسان پس از 2 هفته آنتی بادی های ویروس را بسازد. این آنتی بادی ها از بدن در برابر عفونت و سرایت ویروس های درون واکسن محفاظت می کنند.
چرا باید واکسن آنفولانزا بزنیم؟
بیماری آنفولانزا بیماری جدی است که ممکن است به بستری شدن در بیمارستان و حتی مرگ منجر شود. آنفولانزای هر فصل با دیگری متفاوت است و روی هر شخص تاثیر ویژه ای دارد اما سالانه میلیون ها نفر واکسن آنفولانزا می زنند، ده ها هزار نفر بستری می شوند و ده ها هزار نفر به دلایل مشابه آنفولانزا جان خود را از دست می دهند. حتی اشخاص سالم هم ممکن است به شدت بیمار شوند و آن را به افراد دیگر منتقل کنند. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها اعلام کرده که از سال 2010 آمار بستری شدگان مربوط به آنفولانزا از 140000 نفر به 710000 نفر و آمار کشته های آنفولانزا از 12000 نفر به 56000 نفر رسیده است. درطول فصل آنفولانزا، ویروس ها به شدت در بین جمعیت پخش می شوند.
(فصل آنفولانزا می تواند از ماه مهر آغاز شود و تا ماه اردیبهشت ادامه داشته باشد).
واکسن سالانه ی آنفولانزای فصلی، بهترین روش برای کاهش احتمال ابتلا به آنفولانزای فصلی و سرایت آن به دیگران است. زمانی که مردم بیشتری واکسینه شده باشند، آنفولانزا کمتر می تواند در جامعه پخش شود.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها، واکسن آنفولانزا را به تمام افراد بالای 6 ماه توصیه می کند. واکسیناسیون خصوصا برای گروه های حساس که بیشتر در خطر ابتلا و عوارض شدید آن هستند توصیه می شود که شامل:
- زنان باردار
- افراد مسن
- خرد سالان
کودکان از 6 ماهگی تا 8 سالگی نیازمند دریافت دو دوز واکسن آنفولانزا با فاصله ی 4 هفته از هم هستند تا به طور کامل در برابر بیماری محافظت شوند. البته باید این را با مسئول سلامت کودک خود هماهنگ کنید.
شرایط حاد پزشکی می تواند احتمال شدت آنفولانزا را افزایش دهد:
- آسم
- سرطان یا روش های درمان سرطان
- بیماری انسداد ریوی حاد (COPD)
- فیبروز کیستیک
- دیابت
- ایدز و یا نقص ایمنی اکتسابی
- بیماری های کبدی یا کلیوی
- چاقی
چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا بزنند؟
در موارد زیر، قبل از واکسن زدن با پزشکتان مشورت کنید.
- در صورتی که به تخم مرغ آلرژی دارید. بیشتر واکسن های آنفولانزا دارای مقدار کمی پروتئین تخم مرغ می باشند. در صورتی که به تخم مرغ آلرژی ندارید می توانید بدون هیچ گونه نگرانی واکسن آنفولانزا را بزنید اما اگر به تخم مرغ به شدت آلرژی دارید باید در محیطی مجهز و با حضور پزشکی که قادر به تشخیص و مدیریت شرایط حاد یک آلرژی باشد، واکسینه شوید.
همچنین نوعی از واکسن های آنفولانزا موجود است که فاقد پروتئین تخم مرغ هستند و دارای تاییدیه سازمان غذا و دارو برای استفاده ی افراد بالای 18 سال می باشد. از پزشکتان درباره ی گزینه های موجود سوال کنید.
- بدنتان به واکسن آنفولانزای قبلی واکنش شدید نشان داده باشد: واکسن آنفولانزا به هیچ یک از افرادی که بدنشان به واکسن آنفولانزای قبلی واکنش شدید نشان داده باشد توصیه نمی شود. با این حال باید از پزشکتان بپرسید زیرا ممکن است برخی از واکنش ها ربطی به واکسن نداشته باشند.
چرا باید هر سال واکسن آنفولانزا زد؟
به دو دلیل زدن واکسن آنفولانزا در هر فصل لازم است. اولا به مرور زمان پاسخ دستگاه ایمنی بدن به واکسن کاهش پیدا می کند به همین دلیل زدن واکسن سالانه ی آنفولانزا برای محفاظت مطلوب از بدن ضروری است. دوما به دلیل اینکه ویروس های آنفولانزا مدام در حال تغییر هستند، فرمول و ترکیب واکسن ها نیز باید هر ساله تغییر کند و به روز شود. به همین دلیل باید برای محافظت بهتر، هر شش ماه یکبار واکسن آنفولانزا را بزنید.
واکسن آنفولانزا قبل از جراحی های زیبایی
جراحان زیبایی درباره ی دریافت واکسن آنفولانزا قبل از جراحی های زیبایی نظرات متفاوتی دارند بنابراین در صورتی که جراحی زیبایی مثل رینوپلاستی در پیش دارید، قبل از واکسن زدن حتما با پزشکتان مشورت کنید و نظر وی را جویا شوید. اما معمولا واکسن آنفولانزا برای پیشگیری از بیمار شدن قبل از جراحی لازم است.
جراحان درباره ی زمان واکسینه شدن بیماری که قصد جراحی را دارد اختلاف نظر دارند. بیشتر آنها معتقدند بیمار باید به محض آنکه واکسن سالیانه ی آنفولانزا در دسترس قرار گرفت، واکسینه شود و در صورتی که بیمار واکسن استاندارد را دریافت کرد، نباید تا یک هفته زیر تیغ جراحی رود.
اگر بیمار نوع زنده و ضعیف شده ی واکسن آنفولانزا را دریافت کند (که معمولا در بینی تزریق می شود) نباید قبل از 14 روز مانده به جراحی آن را دریافت کند.
معمولا بیمار به جای نوع زنده ی واکسن، نوع استاندارد آن را دریافت می کند. این به این علت است که نوع زنده ی واکسن می تواند باعث ابتلای بیمار به آنفولانزایی خفیف شود که ممکن است آن را به بیماران دیگر بستری شده نیز منتقل کند. بسیاری از مردم به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی شان از این نوع واکسن خودداری می کنند.