گردشگری پزشکی به فرآیندی گفته می شود که در آن فردی برای دریافت مراقبت های پزشکی به خارج از کشور سفر کرده و برای مدتی در آنجا اقامت دارد. رشد روز افزون گردشگری پزشکی توجه سیاست گزاران، محققان و رسانه ها را به خود جلب کرده است.
در واقع این اصطلاح به سفر بیماران از کشور های در حال توسعه به ملل توسعه یافته اشاره می کند.
اما امروزه ما هم تغییرات کیفی و هم تغییرات کمی را در جابجایی بیماران مشاهده می کنیم زیرا بسیاری از مردم برای دسترسی به خدمات پزشکی از کشور های توسعه یافته به کشور های در حال توسعه سفر می کنند. این نوع جابجایی اغلب به خاطر کمتر بودن هزینه ی خدمات درمانی در کشورهای در حال توسعه، دسترسی به پرواز های کم هزینه، گسترش بازاریابی و افزایش اطلاعات مشتریان آنلاین درباره ی دسترسی به خدمات درمانی می باشد.
دلیل استفاده از واژه ی گردشگر در این اصطلاح این است که بیشتر مردم بعد از پشت سر گذاشتن فرآیند درمانی شان مدتی در کشور مقصد اقامت می کنند. به همین ترتیب مسافران می توانند در این مدت از سفر خود استفاده کرده به مکان های دیدنی بروند و از دیگر فعالیت های گردشگری بهره مند شوند.
چرا مردم گردشگری پزشکی را انتخاب می کنند؟
برای سفر به خارج از کشور و دریافت خدمات درمانی از کشور مقصد دلایل زیادی وجود دارد. این دلایل می تواند به وضعیت خدمات درمانی در محل زندگی و شرایط پزشکی شما بستگی داشته باشد که عبارتند از:
- هزینه کمتر– گاهی اوقات هزینه های درمان در محل زندگی افراد بالاتر از مناطق دیگر است و همین باعث می شود که جمعیت کثیری برای دریافت خدمات درمانی به کشورها و مناطق دیگر سفر کنند.
- روش های درمانی جدید– گاهی اوقات در کشور های دیگر روش های درمانی بهتری موجود است که در محل زندگی بیمار وجود ندارد و همین باعث می شود که او برای بهرمند شدن از روش های جدید تر سفر کند.
- خدمات تخصصی– گاهی اوقات بعضی از کشور ها در زمینه های خاصی مانند جراحی های زیبایی یا دندانپزشکی مهارت بیشتری نسبت به سایر کشورها پیدا می کنند و به همین دلیل گردشگران زیادی را به خود جذب می کنند.
- ماندن در صف انتظار– در بعضی از کشورها مانند کانادا چون بیماران برای دریافت بعضی از خدمات درمانی باید مدت زیادی صبر کنند ترجیح می دهند در مناطق دیگری به دنبال خدمات پزشکی باشند.
برای چه درمان هایی می توان سفر کرد؟
با اینکه نقطه ی شروع گردشگری پزشکی از خدمات درمانی ساده مانند جراحی زیبایی و دندان پزشکی آغاز شد اما امروزه شما می توانید هر نوع درمانی را اعم از درمان های قلبی عروقی پیچیده، ارتوپدی های گسترده مانند جایگزینی مفصل ران یا زانو و … را در خارج از کشور انجام دهید.
رایج ترین خدمات درمانی که به خاطر آن سفر می کنند عبارتست از:
- جراحی های زیبایی
- دندانپزشکی (عمومی، ترمیمی، زیبایی)
- قلبی عروقی (آنژیوپلاستی، پیوند عضو)
- ارتوپدی (مفصل و ستون فقرات)
- سرطان (برای موارد شدید یا گزینه ی آخر)
- باروری
- کاهش وزن (بای پس معده)
چون ارائه دهندگان خدمات درمانی برای جذب مشتری سرمایه گذاری می کنند و مرتبا امکانات و تجهیزات خود را گسترش می دهند، هم استاندارها و هم محدوده ی خدمات درمانی ارائه شده به سرعت در حال رشد است. در بسیاری از کشور ها دولت فعالانه از گردشگری پزشکی حمایت می کند تا به وسیله ی آن بتواند گردشگران خود را افزایش داده و تجهیزات پزشکی را برای مردم خود ارتقا دهد. به عنوان مثال در امارات متحده ی عربی میلیون ها دلار در شهر پزشکی دبی سرمایه گذاری شده است که تکنولوژی و تخصص پزشکی بالایی را به گردشگران ارائه می کند.
گردشگری پزشکی در ایران
شاید یکی از مهم ترین دلایل جذب گردشگر پزشکی در ایران پایین بودن هزینه نسبت به سایر کشور ها از جمله کشورهای آمریکایی و اروپایی است. علاوه بر این در بعضی از حوزه ها مانند جراحی های زیبایی و علی الخصوص جراحی بینی از شهرت جهانی برخوردار است. و پزشکان ماهری در این زمینه در ایران رشد کرده اند و همین باعث شده است که گردشگران زیادی برای جراحی بینی و جراحی های زیبایی به ایران سفر کنند. ایران به عنوان یکی از 4 کشور برتر در انجام جراحی بینی با برزیل، مکزیک و آمریکا رقابت می کند.
چند راهنمایی به مسافران جراحی های زیبایی
امنیت و سلامت بیمارانی که برای جراحی زیبایی سفر می کنند یک اولویت محسوب می شود. اگر شما تصمیم گرفته اید که برای انجام جراحی های زیبایی به خارج از کشور سفر کنید ما به شما پیشنهاد می کنیم که ابتدا تحقیق کنید و پاسخ سوالات این صفحه را بدست بیاورید.
جراحی مناسب خودتان را انتخاب کنید
آیا جراحی انتخابی شما مشکلاتتان را برطرف خواهد کرد؟
وقتی که می خواهید برای انجام یک جراحی زیبایی تصمیم بگیرید بهتر است قبل از همه چیز فواید و اثرات آن جراحی را برای خودتان سبک سنگین کنید. به عنوان مثال اگر انحراف بینی دارید و تصمیم گرفته اید جراحی زیبایی بینی انجام دهید بهتر است همزمان با آن جراحی سپتوپلاستی هم انجام دهید.
آیا شما به طور کامل از جراحی مورد نظر و عوارض احتمالی آن اطلاع دارید؟
حتما قبل از جراحی در مورد اصطلاحاتی مانند مدت ریکاوری، عوارض و اسکار بعد از جراحی تحقیق کنید.
آیا شما کاندید خوبی برای جراحی مورد نظر هستید؟
حتما با دکتر خود در مورد نتیجه ی مورد نظرتان از جراحی صحبت کنید تا مطمئن شوید انتظاراتتان قابل قبول است. علاوه بر این دکتر شما باید قبل از عمل از شما آزمایش بگیرد تا مشخص شود آیا ریسکی برای انجام این جراحی وجود دارد یا خیر.
جراح خود را به دقت انتخاب کنید
میزان سابقه و تحصیلات و تخصص جراح شما چقدر است؟
شما باید قبل از انجام هر نوع جراحی میزان سابقه و تحصیلات دکترتان را در جراحی مربوطه بررسی کنید. اگر می خواهید جراحی بینی انجام دهید بهتر است به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
آیا گروه پشتیبانی جراح انتخابی تان می توانند به راحتی به زبان شما صحبت کنند؟
برای اینکه شما بتوانید به راحتی در تمام مراحل با دکترتان و گروه پشتیبانی او ارتباط برقرار کنید لازم است که به یک زبان مشترک ( معمولا انگلیسی) صحبت کنید. پس بهتر است هنگام انتخاب جراح این مورد را هم مد نظر داشته باشید. چون اگر نتوانید حرف یکدیگر را متوجه شوید باید منتظر عوارض احتمالی باشید.
با چه کسی توانسته اید ارتباط برقرار کنید؟
شما باید مستقیما هم با خود دکتر و هم با گروه پشتیبانی او صحبت کنید. یک آژانس مسافرتی فقط می تواند تسهیلات اقامت و سفر شما را بر عهده داشته باشد.
آیا پیشینه ی دکتر خود را بررسی کرده اید؟
بهتر با چند نفر از بیمارانی که جراحی مشابه شما را نزد دکتر انتخابی تان انجام داده اند صحبت کنید و از تجربیات آنها بهره مند شوید.
آیا کلینیک یا بیمارستانی که دکترتان در آن جراحی می کند تاییده شده است و امنیت کافی دارد؟
یک بیمارستان یا کلینیک تایید شده یعنی تجهیزات آن به طور کامل ارزیابی شده است و عمل های جراحی آن طبق استاندارهای سلامت بیماران انجام می شود.
برنامه ریزی برای جراحی
آیا پوشش دهی بیمه ی سلامت شما در خارج از کشور هم اعتبار دارد؟
بیشتر شرکت های بیمه در خارج از کشور اعتبار ندارند. اما با گسترش گردشگری پزشکی ، پوشش دهی بین المللی نیز در حال رواج است. شما می توانید در این مورد از شرکت بیمه ی خود پرس و جو کنید.
در دوره ی ریکاوری کجا اقامت خواهید داشت؟
بیماران حداقل باید یک هفته یا 10 روز در کشور و محلی که در آن جراحی می کنند اقامت داشته باشند. البته این مورد به نوع جراحی هم بستگی دارد. برگشت زود هنگام به کشور خود می تواند خطر انسداد جریان خون و انعاد خون را افزایش دهد. پس بهتر است قبل سفر محل اقامت خود را مشخص کنید.
عوارض و مراقبت های بعد از جراحی چیست؟
حتی اگر جراحی شما کاملا خوب انجام شده باشد، بروز عوارض احتمالی امکان پذیر است. بهتر است قبل از جراحی پاسخ این دو سوال را از دکترتان بپرسید:
- اگر شما بعد از برگشت به خانه دچار مشکل شدید دکترتان چه کمکی می تواند به شما بکند؟
- هزینه ی جراحی ترمیمی یا ثانویه به چه صورت خواهد بود؟