عامل به وجود آورنده این گلو درد یک نوع باکتری به نام استرپتوکوک است. این گلو درد در کودکان شایع تر می باشد .
نزدیک به چهل درصد از گلو درد در بین کودکان را گلو درد استرپتو کوکی تشکیل می دهد. این گلو درد از طریق قطرات بزاق و ترشحات مخاط بینی ویا تماس نزدیک با فرد بیمار به دیگری سرایت می کند. انتشار این بیماری در محیط های شلوغ مثل مهد کودکها ،مدارس ، دانشگاهها ،مساجد ، ومحیط های نظامی راحت تر صو رت می گیرد . گلو درد استرپتوکوکی اغلب پس از دو تا هفت روز ازهر چهار نفر عضو یک خانواده به یک نفر دیگر از اعضای خانواده سرایت می کند .اگر باکتری مرطوب بماند می تواند تا پانزده روز هم به افراد دیگر سرایت کند . باکتری مرطوب روی وسایلی مانند مسواک قابل زنده ماندن هستند .بیماران می توانند پس از بهبود کامل جهت جلو گیری از ابتلا مجدد به بیماری مسواک خود را دور انداخته و از مسواک دیگری استفاده کنند .
گلودرداسترپتوکوکی جزو گروه گسترده التهاب حلق یا گلو درد می باشد .باکتری استرپتوکوکی عامل 5 تا 20 درصد از موارد گلو درد را در بزرگسالان شامل می شود . و15 تا 40 درصد از موارد گلو درد در کودکان را شامل می شود .این گلو درد بطور معمول در اوایل بهار یا اواخر زمستان بروز می کند .
علائم گلو درد
از نشانه های عادی در گلو درد استرپتو کوکی می توان به تب بالای 38 درجه ،تورم غدد لنفاوی ،چرک روی لوزه ها، گلو دردی که هنگام بلع شدید تر می شود ،سر درد ، خارش گلو ،مفاصل قرمز ودردناک ،ادراربا رنگ تیره ،تنگی نفس ،درد در قفسه سینه که همراه با خستگی باشد ،بثورات پوستی وحالت تهوع اشاره کرد .همچنین از عوارض احتمالی می توان به عفونت گوش ،تب روماتیسمی،سینوزیت ،والتهاب بافت کلیه ها اشاره کرد .
درمان گلو درد
درمان گلو درد استرپتوکوکی به طور معمول با تجویز آنتی بیوتیک ها صورت می گیرد .
آنتی بیوتیک ها
عامل از بین برنده باکتریها آنتی بیوتیکها هستند.
پنی سیلین و آموکسی سیلین از متداول ترین آنتی بیوتیک ها برای درمان و کاهش اثرات گلو درد استرپتو کوکی است . این داروها مدت میانگین بیماری را به حداقل کاهش می دهند.و نیز از انتشار سریع بیماری جلوگیری می کنند.
همچنین مصرف آنتی بیوتیکها برای پیشگیری از بروز عوارض تب رماتیسمی یا تب اسکارلت توصیه می شود .
دوره درمان مصرف آنتی بیوتیک ها را چه خوراکی وچه تزریقی باید بطور کامل سپری کرد حتی در صورت بهبود نسبی .(برای پیشگیری از عود مجدد بیماری )
از دقیق ترین راهها برای تشخیص عفونت استرپتوکوکی بررسی آزمایشگاهی کشت گلو و شمارش سلولهای خونی می باشد .
این آزمایش برای افرادی که علائم وعوارض نا مطلوب گلو درد استرپتوکوکی را ندارند توصیه نمی شود چون بعضی افراد به طور عادی باکتری استرپتوکوکی را در گلوی خود دارند وچون عوارض نامطلوبی از خود بروز نمیدهند نیاز به درمان ندارند.
اصلی ترین دلیل درمان با آنتی بیوتیک جهت کاهش احتمال بروز عوارض خطرناکی چون تب رماتیسمی یا ورم پشت حلقی است که موجب تجمع چرک در گلو می شود.
مسکن ها
در صورت لزوم می توان از مسکن های بدون احتیاج به نسخه مانند استا مینوفن استفاده کرد. استامینوفن می تواند به کاهش درد ناشی از گلودرد استرپتوکوکی کمک کند . همچنین آسپرین می تواند برای مصرف در بزرگسالان مناسب باشد.ولی تجویز آسپرین برای کودکان توصیه نمی شود. گرچه عامل بروز اکثر موارد گلو درد ویروس می باشد و گلو درد ویروسی به آنتی بیوتیک نیازی ندارد.
جراحی لوزه
جراحی وخارج کردن لوزه ها در افرادی که بیش از سه بار در سال به گلو درد استر پتوکوکی مبتلا می شوند می تواند از ابتلای پی درپی به این بیماری جلو گیری کند .
رژیم غذایی
رژیم غذایی مایع با درجه حرارت ملایم،آب میوه ،نوشیدنی های کربنات دار
سوپ ونوشیدنی هایی مانند شیر وچای با درجه حرارت ملایم در هنگام درد ناک بودن گلو به بلع راحت وبدون درد شما کمک می کند . غرغره کردن چای غلیظ گرم یا سرد به تسکین درد گلوی شما کمک می کند واحساس خشکی گلو را از بین می برد،با شروع علائم بهبودی هر نوع و هر مقدار غذای سفتی که بدون درد بلعیده شود مجاز می باشد .
از سر گیری فعالیت در کودکان
شروع فعالیت در کودکان پس از 24 ساعت در صورت مصرف آنتی بیوتیک وقطع تب وبهبود علائم ناشی از گلو درد استر پتوکوکی است .آنان می توانند به مدرسه برگردند وکارهای روز مره خود را از سر بگیرند.
مصرف آنتی بیو تیک ها برای بزرگسالانی که به این داروها حساسیت دارند ممنوع می باشد .در عوض برای این بیماران داروی جایگزینی وجود دارد به نام اریترومایسین همچنین سایر داروها موسوم به (ماکرولید ها)برای بیمارانی که به مصرف پنی سیلین حساسیت دارند توصیه می شود .