در جراحی بینی و یا رینوپلاستی ، تغییرات اساسی در شکل بینی از طریق تغییرات در ساختار غضروفی ایجاد می‌ شود. برای افزایش اندازه غضروف ، انجام گرافت غضروفی در این پروسیجر معمول است. این پروسه تقریباً برای تمامی بیمارانی که به جراحی بینی نیاز دارند ، انجام می ‌شود ، با این تفاوت که برخی به گرافت کمتری نیاز دارند در حالی که بعضی دیگر از بیماران نیاز به گرافت بیشتری دارند. این مقاله از دکتر محمد حسین طاهریان ، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، توضیح می ‌دهد که چگونه گرافت غضروفی در جراحی زیبایی یا ترمیم بینی استفاده می ‌شود و معرفی می ‌کند که چه منابعی برای گرافت در جراحی بینی استفاده می‌ شود.

 

گرافت در جراحی بینی

 

انواع گرافت غضروف بینی دارای انواع مختلفی است که در زیر به آنها اشاره می‌ شود :

  • گرافت شکل سپر برای تغییر شکل نوک بینی
  • گرافت ستونچه (استرات) برای تقویت نوک بینی و پیشگیری از افتادگی آن
  • گرافت گسترش گر (اسپریدر) به جهت بهبود تنفس و تصحیح انحراف بینی
  • گرافت پشت بینی در خصوص افزایش ارتفاع بینی و حل مشکل زین اسبی شدن آن

موارد استفاده از گرافت در عمل بینی

استفاده از گرافت در جراحی بینی به منظور دستیابی به اهدافی مختلف صورت می ‌گیرد. هدف اصلی در تمام این موارد ، رسیدن به نتیجه های مطلوب از جراحی بینی است. در زیر به برخی از این موارد بیشتر پرداخته و آنها را بررسی می کنیم.

استفاده در جراحی ترمیمی

گرافت‌ ها در جراحی بینی ترمیمی می ‌توانند نقشی مهم داشته باشند و با بهبود ساختار نوک بینی ، مشکلات ایجاد شده در جراحی ‌های پیشین را رفع نمایند.

تقویت ساختار غضروفی استخوانی

بینی‌ های گوشتی اغلب ساختار غضروفی ضعیفی دارند که در گذشته پس ازطی سال ها از رینوپلاستی ، نوک آن ها افتاده می شد. امروزه با استفاده از گرافت در جراحی بینی ، می‌ توان به تقویت ساختار غضروفی استخوانی بینی پرداخته و از افتادگی بینی پس از عمل پیشگیری نمود.

ترمیم بینی‌های زینی شکل

گاهی بینی به دلیل ضربه ‌ها و صدمات مختلف ، به شکلی کج و متمایل به زین تبدیل می‌ شود. در این شرایط ، استفاده از گرافت در جراحی بینی می ‌تواند به بازگرداندن شکل اصلی بینی کمک بسزایی کند.

صاف کردن بینی‌های کج و تاب‌ خورده 

بینی ‌هایی که در اثر ضربه‌ یا عوامل دیگر ، کج شده و یا تاب ‌خورده اند ، با استفاده از گرافت در جراحی بینی ، می‌ توانند به حالتی صاف و ایده‌آل نزدیک شوند.

استفاده از گرافت غضروف

گرافت‌ در جراحی بینی ، معمولاً ، با دو روش برای جایگذاری غضروف‌های طبیعی برداشته شده از بدن زیباجو انجام می شود :

کاشت گرافت‌ها در زیر و بین ساختار بینی : این نوع گرافت‌ها به تقویت و استحکام ‌بخشی از ساختار بینی می ‌پردازند و تاثیر خود را در شکل نهایی بینی نشان می‌ دهند.

کاشت گرافت‌ها زیر پوست بینی : این گرافت ‌ها به منظور محافظت و پشتیبانی از غضروف‌های بینی ، مستقر می ‌شوند و به طور مستقیم زیر پوست قرار می ‌گیرند.

آیا گرافت‌ در جراحی بینی الزامی است؟

 خیر. استفاده از گرافت‌ها فقط در صورتی ضروری است که پزشک برای خلق بینی زیبا طی مدت زمان طولانی به آن نیاز داشته باشد . معمولاً این فرایند برای افرادی که به جراحی ترمیمی بینی نیاز دارند یا کسانی که ساختار غضروفی ضعیفی دارند ، لازم است. استفاده از گرافت بینی در زمانی ضروری می‌ شود که پزشک با استفاده از روش‌های معمولی نتواند استحکام و ساختار بینی را به حدی ایده‌ آل برساند و به مواردی از جمله پیوند پایه‌ها و محافظان غضروفی بدن فرد نیاز داشته باشد.

چالش‌ های استفاده از گرافت در جراحی بینی

جراح برای استفاده از گرافت در بینی باید به اموری متعدد توجه کند تا میزان موفقیت در این پروسیجر را افزایش دهد. این مسائل شامل :

  • برطرف کردن عدم تقارن بینی
  • ایجاد تناسب و هماهنگی میان بینی و دیگر ویژگی‌های صورت
  • جایگذاری دقیق گرافت‌ها در مکانی مناسب
  • اتخاذ اقدامات لازم به جهت جلوگیری از خونریزی و التهاب شدید
  • مراقبت از اندازه‌های مناسب حفره ‌های بینی از نظر زیبایی و کیفیت تنفس پس از عمل بینی