جراحی بینی جزو سخت ترین و چالش برانگیز ترین جراحی ها محسوب می شود. به همین دلیل از دوران نقاهت آن نیز نباید ساده گذشت. هم راحتی و هم نتیجه ی جراحی بینی به چگونگی مراقب های شما بعد از جراحی بینی بستگی دارد و مراقبت از پوست نیز یکی از مهم ترین بخش های مراقبت بعد از عمل است.
دوران نقاهت جراحی بینی
دوران نقاهت و بهبود هر فردی با فرد دیگر تفاوت دارد. با این حال بعد از جراحی بینی، همه ی بیماران باید انتظار کمی ناراحتی را داشته باشند. با این که پس از جراحی بینی همه ی اقدامات لازم برای کاهش تورم انجام می شود اما باز هم وجود مقداری تورم و کبودی امکان پذیر است. تورم بعد از جراحی بینی حتمی است. حتی امکان دارد کمی احساس تهوع داشته باشید. علاوه بر این ها گرفتگی بینی در دوران نقاهت امری طبیعی است و نباید برای شما نگران کننده باشد.
مراقبت از پوست
بخشی از مراقبت های دوران نقاهت شامل مراقبت از پوست و استفاده از محصولات آرایشی-بهداشتی می شود. هر پزشکی برای استفاده از محصولات آرایشی-بهداشتی توصیه های خاص خودش را دارد اما
همه ی پزشکان در این مورد اتفاق نظر دارند که پوست سالم سریع تر و بهتر بهبود می یابد.
اگر شما بتوانید به خوبی از پوستتان مراقبت کنید بهبود بهتری خواهید داشت و نتیجه ی جراحی بینی نیز بهتر نمایان می شود. این مراقبت ها در روزها و هفته های اول پس از جراحی، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
پاکسازی صورت
وقتی در مورد پاکسازی صورت بعد از جراحی بینی صحبت می کنید، باید همیشه کلمه ی کلیدی “ملایم” را در ذهن خود داشته باشید. معمولا جراحان پیشنهاد می کنند که به دقت اطراف بینی خود را که با گچ یا اسپلینت پوشیده شده است بشویید. هدف این است که نگذارید اسپلینت یا گچ بینی خیس شود. اطراف بینی خود را بشویید و سعی کنید حداقل تا زمانی که گچ یا اسپلینت بینی برداشته نشده است دوش نگیرید.
به دقت به پاک کننده هایی که در طول دوره ی نقاهت استفاده می کنید توجه کنید. به دنبال پاک کننده ای باشید که ملایم و نرم باشد. حتی اگر قبل از جراحی بینی پوست شما حساس نبوده ممکن است بعد از جراحی کمی حساس شود. یک پاک کننده ی ملایم میتواند قرمزی و حساسیت پوست را کاهش دهد. احتمالا برای شستشوی صورت به شما گفته می شود که با پاک کننده های غیر صابونی و یا پد های خاصی بدون فشار صورت خود را پاک کنید. یک ایده ی خوب دیگر برای پاک کردن صورت استفاده از مرطوب کننده های ضد حساسیت و بدون عطر است.
برای شستشوی صورت بهتر از مواد زیر استفاده کنید:
- پاک کننده های غیر صابونی
- پد های شستشوی صورت
- مرطوب کننده های ضد حساسیت و بدون عطر
محافظت در برابر نور خورشید
بعد از جراحی بینی پوست اطراف بینی نسبت به اثرات اشعه ی ماورا بنفش خورشید حساس تر می شود. اشعه ی ماورا بنفش خورشید می تواند باعث شود که محل بخیه تغییر رنگ دهد. تیرگی محل بخیه ممکن است با گذشت زمان از بین برود یا باقی بماند. از آنجایی که ممکن است بعد از جراحی اطراف بینی شما کمی بی حس باشد، اگر زیر آفتاب باشید راحت تر دچار سوختگی می شود.
بهتر است برای مراقبت از پوست حداقل برای چند هفته در معرض نور خورشید قرار نگیرید. و اگر هم لازم بود که برای مدتی خارج از خانه زیر نور خورشید باشید حتما از کرم ضد آفتاب یا کلاه های لبه دار استفاده کنید.
برای اینکه احتمال جوش زدن را کاهش دهید از ضد آفتابی استفاده کنید که منافذ پوست را مسدود نکند.
بیشتر دکتر ها پیشنهاد می کنند که از ضد آفتاب هایی با SPF 30 یا 40 استفاده کنید چون SPF های بالاتر منافذ پوست را می بندد.
از ترکیبات قوی اجتناب کنید
همراه با استفاده از یک پاک کننده ی ملایم بعد از جراحی بینی، باید از دیگر محصولات بهداشتی صورت نیز که حاوی ترکیبات ملایمی هستند استفاده کنید. برای جلوگیری از خشک شدن صورت از یک مرطوب کننده استفاده کنید. بعد از جراحی بینی برای مراقبت از پوست پیشنهاد می شود از محصولاتی با عناصر فعال مانند آلفا هیدروکسی اسید یا رتینوئیدها اجتناب کنید. این عناصر می تواند پوست های حساس را تحریک کند و باعث شود در برابر نور خورشید حساس تر شوند. علاوه بر این باعث خشکی پوست می شوند در صورتی که هدف مراقبت از پوست بعد از جراحی بینی مرطوب نگه داشتن پوست است.
آرایش صورت
در بسیاری از موارد بعد از مدت کوتاهی دوباره می توان آرایش صورت را شروع کرد. جراح شما ممکن است از شما بخواهد که برای استفاده از موارد آرایشی حداقل تا برداشتن گچ بینی صبر کنید. آرایش می تواند یک راه عالی برای پنهان کردن کبودی و قرمزی اطراف بینی باشد البته بعد از اینکه اجازه ی این کار را از دکترتان گرفتید. مواد آرایشی مرغوب که از مواد معدنی و طبیعی تهیه شده است می تواند در دوران نقاهت استفاده شود. این گونه مواد آرایشی از دیگر انواع آن نرم تر هستند و همچنین از پوشش خوبی برخوردارند.
نحوه ی استفاده ی شما از مواد آرایشی نیز اهمیت دارد، به خصوص وقتی که در دوران نقاهت هستید. هنگام استفاده از کرم یا پنکیک دست خود را فشار ندهید. و همچنین از آرایش کردن محل بخیه اجتناب کنید. اگر هدف شما پوشاندن کبودی هاست بهتر است از یک ساتر زرد استفاده کنید. ساتر های سبز نیز برای پوشاندن قسمت های قرمز مناسب است.
نکات مراقبتی کلی
فقط اهمیت دادن به مواد آرایشی کافی نیست بلکه باید در نحوه درمان پوستتان و مواد غذایی که مصرف می کنید نیز دقت لازم را داشته باشید. به خاطر داشته باشید که آب زیادی در طول روز بنوشید تا از خشک شدن پوست جلوگیری شود. وقتی بدن آب لازم را دریافت کرده باشد، پوست جوان تر می ماند و همه ی سموم از بدن دفع می شود.
سعی کنید از کندن جای بخیه یا فشار دادن بینی خود اجتناب کنید. وقتی محل بخیه در حال بهبود و پوسته پوسته شدن است ممکن است کندن آن وسوسه انگیز باشد اما هرگز این کار را انجام ندهید چون باعث می شود جای آن نمایان تر شود و همچنین احتمال عفونت را نیز بالا می برد.