یکی از عوارض جانبی ای که در طول بهبودی بعد از جراحی بینی وجود دارد ، احساس خارش است. خارش معمولاً امری طبیعی بعد از این پروسیجر است که عموما در دوره نقاهت از بین می رود ، اما این امکان وجود دارد که در روزهای بعدی نیز تشدید شود. افرادی که این حس را تجربه می کنند ، به جستجوی راهی برای کاهش خارش بینی بعد از جراحی می پردازند. این ناراحتی ممکن است در اثر حساسیت ، تورم ، عفونت و غیره باشد که در این مقاله از دکتر محمدحسین طاهریان ، بهترین جراح بینی تهران به بررسی و روش های بهبود خارش بینی پس از رینوپلاستی می پردازیم.
علت خارش بینی بعد از عمل چیست؟
مواردی که موجب خارش بینی بعد از جراحی بینی می شود عبارتند از :
- در صورتی که به عاملی حساسیت نشان داده اید ، بهتر است که تحت نظر جراح از داروهای ضدحساسیت استفاده کنید.
- دستکاری ناحیه جراحی بینی
- عفونت
- مصرف الکل
- تورم و التهاب حاصل از اختلال رگ های خونی و کانال های لنفاوی در طول جراحی
- تغییرات فیزیولوژیکی بدن که شامل تغییر در استخوان ها ، غضروف ها و بافت های نرم بینی است.
- اسکار حاصل از برش های جراحی و تلاش بدن برای ترمیم بافت های آسیب دیده
- حساسیت فرد به چسب و یا گچ روی بینی
آیا خارش بینی پس از عمل طبیعی است؟
تجربه خارش بینی بعد از جراحی ، اتفاقی رایج است که در دوره ریکاوری ، به همراه روند بهبودی فرد اتفاق می افتد. پس از جراحی بینی ، بدن مکانیسم های مختلفی را به جهت ترمیم بافت ها و همچنین بازگرداندن عملکرد طبیعی آغاز می کند. در نتیجه این فرآیند ها ، خارش بینی بعد از جراحی می تواند به دلیل وجود بافت اسکار باشد که در حال بهبودی است.
اقدامات پیشگیرانه
مرطوب کردن : مرطوب نگه داشتن پوست بینی به جهت کاهش خارش بینی بعد از جراحی ، کمک وافری برای رفع این عارضه می کند. در این صورت بیماران می توانند برای جلوگیری از خشکی و تسکین پوست از مرطوب کننده های بدون عطر و ملایمی که جراح توصیه می کند استفاده کنند.
اجتناب از خاراندن : در حالی که خاراندن پوست ممکن است موجب تسکین این ناراحتی شود ، اما به طور کلی انجام این کار به بافت های در حال بهبود آسیب می رساند و منجر به عوارضی همچون عفونت و یا تاخیر در بهبود زخم می شود.
بهداشت شخصی : تمیز کردن آرام ناحیه بینی با محلول نمکی ، طبق دستور جراح می تواند به جلوگیری از رشد باکتری ها کمک بسزایی کند و خطر عفونت و خارش بینی بعد از جراحی را کاهش دهد.
درمان خارش بینی پس از رینوپلاستی
کمپرس سرد : استفاده از کمپرس سرد روی ناحیه آسیب دیده می تواند به بی حسی ، کاهش التهاب و خارش بینی پس از عمل کمک شایانی کند.
مصرف دارو : در موارد خارش شدید یا مداوم ، ممکن است جراح از داروهایی مانند آنتی هیستامین ، کورتیکواستروئیدها یا داروهای بی حس کننده موضعی به جهت تسکین خارش بینی بعد از جراحی تجویز کند.
ارزیابی عوارض : اگر خارش حاصل از عفونت باشد ، علائم آن با بررسی فوری پزشک ارزیابی می شود ، و در صورت نیاز آزمایش های تشخیصی و داروهای مناسب ، به جهت درمان عفونت برای بیمار تجویز می شود.
رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی : ملاقات های منظم با دکتر به جهت بررسی روند بهبود و رعایت مراقبت های بعد از عمل ، خارش بینی بعد از جراحی را مدیریت می کند.
استفاده از مرطوب کننده : استفاده از مرطوب کننده های ملایم بر روی پوست می توانند به کاهش خشکی و حفظ رطوبت کمک کنند.
مصرف زیاد مایعات : توصیه می شود که مصرف مایعات را در دوره نقاهت افزایش دهید تا بدنتان هیدراته شده و خشکی پوست کاهش یابد.
محدودیت مصرف الکل و نیکوتین : در دوره نقاهت ، از مصرف الکل و دیگر مواد نیکوتین دار بپرهیزید ، زیرا این مواد خشکی پوست را افزایش داده و خارش بینی بعد از جراحی را تشدید می کند.