بینی از یک ساختمان هرمی شکل تشکیل شده است ، که توسط یک تیغه وسط به دو حفره نسبتا مساوی تقسیم می شود. اگر این تیغه وسط کج شده باشد ، و یکی یا هر دو حفره را مسدود کرده باشد ، اصطلاح انحراف بینی به کار برده می شود ، که رفع آن نیاز به جراحی بینی دارد.
گاهی اوقات کجی تیغه بینی امکان دارد ، که تنها داخلی بوده و باعث مشکل تنفس شده باشد و در ظاهر صاف به نظر برسد ؛ اما اگر انحراف در کل هرم بینی بوده و بینی کج رشد کرده باشد ، بینی در ظاهر نیز کج به نظر می رسد.
انحراف بینی چیست ؟
هنگامی که دیواره نازک تیغه سپتوم بینی دچار انحراف به یک سمت می شود ، می گویند انحراف بینی رخ داده است. کجی تیغه بینی در بیشتر افراد می تواند سبب شود ، که یکی از سوراخ های بینی دارای اندازه کوچکتری نسبت به سوراخ دیگر باشد. انحراف شدید بینی می تواند ، سبب بسته شدن یکی از راه های هوایی بینی و در نتیجه اختلال در تنفس شود. همچنین خشک شدن جریان هوایی در بینی ، پوسته پوسته شدن یا خونریزی بینی از دیگر مشکلاتی است ، که کجی تیغه بینی برای فرد ایجاد می کند.
علل بروز انحراف در بینی
ضربه خوردن و رشد ناهنجار سپتوم(تیغه میانی بینی) را می توان برخی از دلایل بروز انحراف بینی عنوان کرد.
انحراف بینی با چه علائمی همراه است ؟
افرادی که دارای ناهنجاری کجی تیغه بینی هستند ، اغلب به دلیل عدم وجود علائم متوجه مشکل خود نمی شوند. ممکن است این ناهنجاری در برخی از افراد علائم زیر را ایجاد کند :
گرفتگی بینی
ممکن است کجی تیغه بینی سبب گرفتگی یکی یا هر دو سوراخ بینی شود. معمولا عواملی چون آلرژی یا سرماخوردگی ، می توانند این گرفتگی را تشدید کنند.

خونریزی بینی
در اثر ای ممکن است خشکی در بینی ایجاد شود ، که این عامل احتمال بروز خونریزی از بینی را افزایش می دهد.
تنفس صدادار به ویژه در هنگام خواب
هنگامی که بافت بینی دارای تورم باشد ، یا بیمار مبتلا به انحراف تیغه بینی نوزاد یا کودک باشد ، معمولا این عارضه رخ می دهد.
خوابیدن به یک سمت خاص
ممکن است بیمار به دلیل انسداد و گرفتگی بینی ، خوابیدن به سمتی را که می تواند تنفس راحت تری داشته باشد ، ترجیح دهد.
انحراف بینی چه عوارضی را برای فرد ایجاد می کند ؟
از عوارض بینی با سپتوم کج خونریزی های مکرر بینی ، سردرد ، گرفتگی بینی و همچنین سینوزیت مزمن می باشند. در موارد انحراف شدید ، گرفتگی بینی می تواند مشکلات زیر را برای بیمار ایجاد کند :
- احساس گرفتگی در مسیر تنفسی
- تنفس از دهان و خشکی دائمی دهان
- عدم توانایی تنفس طبیعی و راحت در خواب و کاهش کیفیت خواب
تشخیص کجی تیغه بینی
برای تشخیص این عارضه باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید. پزشک برای شناسایی ناهنجاری بینی ، سوالاتی در زمینه علائم و نشانه های انحراف بیني از شما می پرسد. سپس به کمک چراغ پیشانی و اسپکولوم ، سطح داخلی حفره بینی را به دقت بررسی می کند. در مواردی که تشخیص این عارضه امکان پذیر نباشد ، پزشک به کمک آندوسکوپ تیغه بینی را به دقت بررسی می کند. گاهی برای تشخیص قطعی ، پزشک از تجویز تست های آزمایشگاهی چون سی تی اسکن استفاده می کند.
درمان انحراف بینی
تنها راه درمان قطعی این عارضه ، جراحی انحراف بینی یا سپتوپلاستی می باشد. این جراحی که با صلاحدید جراح بینی ، همراه با بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود ، معمولا 1 الی 5/1 ساعت به طول می انجامد. بر ای اصلاح تیغه بینی در حین جراحی ، پزشک برشی کوچک در تیغه سپتوم ایجاد می کند و استخوان یا غضروفی را که سبب انسداد مسیر تنفس بیمار شده است ، خارج می سازد. گاهی عمل سپتوپلاستی ، با عمل های جراحی بینی دیگری چون جراحی سینوس یا جراحی زیبایی بینی همراه می شود. به این عمل جراحی که همزمان با رینوپلاستی انجام می شود ، سپتورینوپلاستی می گویند.
پس از جراحی برای تثبیت موقعیت سپتوم ، از یک اسپلینت داخلی در بینی استفاده می شود. بهتر است برای انجام جراحی تا رشد کامل بینی ، که معمولا تا 16 سالگی اتفاق می افتد ، صبر کرد.
مراقبت های بعد از جراحی انحراف بینی
- از انجام فعالیت های شدید ، که باعث بالا رفتن فشار خون شما شده و احتمال بروز خونریزی را افزایش می دهند ، پرهیز کنید.
- مواظب باشید به بینی شما ضربه ای وارد نشود.
- در هنگام خواب به کمک چند بالش ، سر را بالاتر از بدن قرار دهید.
- از لباس های راحت ، جلوباز یا گشاد استفاده کنید ، که در زمان پوشیدن نیازی به تماس لباس با بینی نباشد.