درباره بینی کج یا پیچ خورده

بسیاری از بیمارانی که در گذشته بینی شان شکسته است و قبلا برای کاهش شکستگی بینی با روش بسته اقدام کرده اند، نیاز به درمان بینی کج یا پیچ خورده دارند. علاوه بر این بسیاری از بیمارانی که برای درمان بینی کج یا پیچ خورده، جراحی بینی انجام داده اند ممکن است متوجه شوند که کجی بینی آن ها هنوز باقی مانده است و به دنبال جراحی دوم و سوم برای ترمیم کجی یا پیچ خوردگی باقیمانده بینی خود باشند.

از نظر زیبایی شناسی ، هماهنگی و تقارن بین دو نیمه صورت بسیار حائز اهمیت می باشد ؛ حال در صورتی که فرد دارای بینی کج باشد ، زیبایی و جذابیت چهره او بسیار تحت تاثیر قرار می گیرد ؛ در این زمان است که انجام جراحی بینی کج الزام می یابد.

مشکل بینی کج کجاست؟

اصلاح بيني کج یا پيچ خورده یکی از بزرگترین چالش ها در زمینه سپتورینوپلاستی را در مقابل ما قرار می دهد. چون دلایل بسیاری برای کجی و پیچ خوردگی بيني وجود دارد، اولین وظیفه جراح تشخیص علت و تنظیم برنامه درمانی است. پس در این شرایط پزشک باید قادر باشد که علت را به دقت تشخیص دهد تا به وسیله آن بتواند برنامه ای برای یک جراحی درست و مناسب ترتیب دهد. برای اینکه درمان بینی، مناسب و موثر واقع شود، برنامه درمانی باید به گونه ای باشد که در آن تعادل، تناسب، تقارن و اصلاح عملکرد بینی در نظر گرفته شود.

آشنایی با بینی کج و علت های آن، کمک بسیاری در فهم ناهنجاری های آناتومیکی مرتبط، می کند. در بینی های نامتقارن معمولا استخوان یک سوم بالای بینی یا غضروف دو سوم پایین بینی انحراف دارد. انحراف در محور عمودی بینی اغلب به شکل یک تابع سینوسی در می آید. در این گونه موارد نوک بینی هم می تواند در مرکز تقارن قرار داشته باشد هم می تواند در مرکز تقارن قرار نداشته باشد.

از مشکلاتی که بینی کج ، می تواند در افراد به وجود آورد ، باید به مواردی که در ذیل ذکر شده اند ، اشاره کنیم :

مشکلات تنفسی ، سردرد ، خون دماغ ، خروپف شبانه ، خشکی دهان و غیره

دلایل کج شدن یا پیچ خوردگی بینی

  • انحراف خارجی بینی
  • پیچ خوردگی استخوان بینی
  • پیچ خوردگی غضروف بینی
  • انحراف داخلی یا سپتوم بینی

کج شدن بینی ، دو علت دارد : در اثر ضربه به بینی یا وراثت رخ می دهد.

در صورتی که کجی بینی در اثر وراثت باشد ، هماهنگی میان مرکز رشد استخوان و غضروف بهم خورده و بینی در سنین رشد کج می شود ؛ در این زمان بیشتر شاهد متمایل شدن بینی به یک سمت خواهیم بود و کمتر پیچ و تاب در آن خواهیم دید.

چه زمان باید به ملاقات پزشک برویم ؟

در صورت وجود هر یک از مشکلات زیر در بینی کج ، پزشک را ملاقات کنید :

  1. درد و ناراحتی
  2. مشکلات تنفسی ( مشکل تنفس از راه بینی )
  3. خونریزی بینی
  4. مشکلاتی در هنگام خواب
  5. موضوعات مرتبط با اعتماد به نفس
  6. اگر بینی به تازگی کج شده است ، این می تواند نشانه عفونت یا تومور باشد.

ارزیابی بینی در جلسه مشاوره

  • در جلسه مشاوره بینی شما هم از لحاظ زیبایی و هم از لحاظ کاربردی به خوبی ارزیابی می شود
  • بینی کج یا پیچ خورده را می توان به این شکل نیز توصیف کرد که محور عمودی بینی در خط میانی قرار نمی گیرد. شایع ترین دلیل پیچ خوردگی، ضربه به بینی است. پل بینی یا نوک بینی ممکن است به یک طرف صورت منحرف شده باشد. ممکن است هر دو مورد با هم اتفاق بیفتند.
  • گذشته از انحراف ظاهری موجود در بینی، بیماران اغلب از انسداد یک طرف بینی شکایت دارند. در نتیجه این خیلی مهم است که انحراف بینی فقط از لحاظ ظاهری اصلاح نشود بلکه عمکرد تنفسی هم بهبود یابد.
  • مشکلات تنفسی و انسداد بینی بسیاری از بیماران به خاطر شکستگی سپتوم بینی و افتادگی طاق داخلی بینی است.
  • بیشتر کسانی که برای بيني کج یا پيچ خورده به جراحی ترمیمی نیاز دارند، مشکلی با استخوان بینی شان ندارند، بلکه مشکل آن ها با غضروف بخش میانی بینی شان است که قبلا به عنوان طاق وسطی بینی به آن اشاره شده است.

بینی پیچ خورده

جراحی برای بینی کج

  • بیشتر نافرمی های بینی کج، شامل نافرمی های بین استخوان بینی که قسمت بالایی بینی را تشکیل می دهد و غضروف های بینی در طاق وسط بینی است.
  • طاق وسطی بینی بسیار به ضربه حساس است چون غضروف های این قسمت به راحتی می توانند از استخوان بینی جدا شوند.
  • بنابراین، اگر استخوان بینی در بخش میانی قرار گرفته باشد اما غضروف ها از استخوان جدا شده باشند، بینی از نظر زیبایی شناختی کج به نظر می رسد.
  • اگر غضروف های نوک بینی در یک موقعیت کج قرار گرفته باشند، سپتوم بینی و غضروف های نوک بینی دوباره به گونه ای بازسازی می شوند که کل بینی با هر قسمت از بینی هم تراز شود.
  • در جایی که استخوان بینی هنوز کج و نامتقارن مانده، لازم است که استخوان بینی دوباره شکسته شود ( جراحی استئوتومی ) برای این جراحی نیاز است که استخوان بینی از سمت چپ و راست شکسته شود تا بتوان آن را دوباره به بخش میانی برگرداند و تعادلی بین همه  قسمت های بینی برقرار کرد.

در برخی از موارد در بینی هایی که به علت ضربه دچار کجی شده اند ، جا اندازی و گچ گرفتن بینی کافی می باشد ؛ اما در مواردی که مدت طولانی از کجی بینی گذشته است ، تنها راه درمان انجام جراحی بینی است که از موارد مشکل رینوپلاستی نیز می باشد.

هدف از انجام جراحی بینی کج ، علاوه بر زیبایی ، بهبود تنفس نیز می باشد.

سپتوپلاستی

در بیشتر موارد (نه همه موارد) بینی کج یا پیچ خورده با انحراف سپتوم بینی نیز همراه است. به همین دلیل بیماران اغلب از انسداد یک طرفه بینی شکایت دارند. این ساختار باید صاف شود تا انحراف به طور موثر درمان شود.

استئوتومی

استئوتومی به معنای شکستن استخوان بینی است. در بینی کج، با کمک جراحی استئتومی می توان انحراف بینی را برطرف کرد. جراحی استئوتومی در موارد دیگری مانند صاف کردن انحراف پل بینی و برداشتن قوز بینی نیز کاربرد دارد.

چه تکنیکی برای اصلاح کجی بینی من استفاده می شود ؟

تکنیک استفاده شده برای اصلاح بيني کج یا پيچ خورده یک بیمار به دلایل کجی یا پیچ خوردگی بینی بستگی دارد. بینی می تواند در سه مقطع دچار انحراف شود:

  • یک سوم بالایی. بخش استخوانی بینی را تشکیل می دهد
  • یک سوم میانی. پل بینی را تشکیل می دهد که از غضروف تشکیل شده است
  • یک سوم پایینی. نوک بینی را تشکیل می دهد.

برای تشخیص پیچ خوردگی بینی باید هر سه قسمت معاینه شود. بسته به شدت تغییرات در هر قسمت از بینی، جراح یک برنامه درمانی ترتیب می دهد که همه قسمت های بینی به خوبی در نظر گرفته شده است. به خاطر داشته باشید که یک برنامه درمانی ساده برای یک پیچ خوردگی ساده و یک برنامه  سخت برای یک پیچ خوردگی سخت در نظر گرفته می شود. بالاتر از همه چیز باید گفت برای موفقیت در اصلاح یک بینی کج، جراح بینی شما باید یک برنامه خیلی دقیق تنظیم کند.

آناتومی بینی کج

هزینه جراحی بینی کج

تعیین هزینه جراحی بینی ، نیاز به بررسی پارامترهای بسیاری دارد ؛ از این رو به متقاضی جراحی بینی کج ، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره توصیه می شود به جراح بینی مراجعه کرده و تحت معاینه قرار گیرد.

دوران نقاهت جراحی بینی کج

ریکاوری در بیماران مختلف ، متفاوت است ولی معمولا حدود دو هفته می باشد. رینوپلاستی روند دردناکی نیست ولی چند روز اول بعد از جراحی می تواند بیمار را معذب نماید. کبودی یا تورم در اطراف چشم ها بعد از جراحی پس از گذشت دوران نقاهت آن ناپدید می شود.

در روز ششم بعد از جراحی گچ یا اسپلینت بینی و برخی از بخیه ها برداشته می شوند و بینی شما چسب زده می شود. دو هفته بعد از جراحی رینوپلاستی می توانید روال عادی کارتان را از سر بگیرید.

بهترین سن برای رینوپلاستی ، چیست ؟

دختران از ابتدای 16 سالگی و پسران از ابتدای 18 سالگی از نظر فیزیکی برای رینوپلاستی به اندازه کافی رشد کرده اند ، یعنی بینی آن ها به اندازه بینی یک فرد بزرگسال رسیده است. ولی بلوغ احساسی بیمار نیز نقش مهمی را در تعیین زمان رینوپلاستی ایفا می کند.

آیا رینوپلاستی دردناک است ؟

در طول روند ، شما تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی قرار می گیرید و هیچ دردی را حس نخواهید کرد. اندکی خونریزی و تخلیه مخاط و خون در چند روز اول بعد از جراحی ، طبیعی می باشد که می تواند باعث ایجاد درد در این زمان شود. تجربه تورم ، درد جزئی ، کبودی و حتی سردرد ، تا مدتی بعد از روند ، نرمال است. همیشه معاینه شدن توسط پزشک ، جهت اطمینان از پیشرفت روند صحیح بهبود در این دوران ، بهترین گزینه می باشد.

انجام رینوپلاستی چقدر طول می کشد ؟

مدت زمان مورد نیاز برای انجام جراحی ، به دامنه تغییرات لازم الاجرا در بینی ، بستگی دارد. جراحی بینی ، معمولاً 2 تا 3 ساعت طول می کشد.

قبل از رینوپلاستی ، بیمار باید چه چیزهایی بخورد و بنوشد ؟

انتخاب آیتم های نوشیدنی و خوراکی ، حائز اهمیت است. باید در هفته های قبل و بعد از روند ، یک رژیم متوازن و مغذی داشته باشید. اگر قبلاً میوه جات و سبزیجات به صورت روزانه مصرف نمی کردید ، مقدار مصرف آن ها را افزایش دهید.

همچنین میزان نمک مصرفی در هفته های منتهی به جراحی را کنترل کنید. نمک می تواند فشار خون را بالا برده و باعث بروز مشکلاتی در طول یا بعد از جراحی شود.

چه چیزهایی می توان بعد از رینوپلاستی ، خورد و نوشید ؟

  1. غذاهای نرم
  2. فیبر
  3. اجتناب از خوردن غذاهای جویدنی
  4. اجتناب از مصرف الکل و کافئین